Formele de cancer pancreatic pe care cei doi le-au avut nu au fost indentice, iar Jobs a avut șansa să dezvolte o formă cu o evoluție mult mai lentă față de actorul Patrick Swayze. Sursa: AFP
Norocul lui Steve Jobs a fost că diagnosticul de cancer la pancreas i-a fost pus când boala era încă în stadiu incipient, dar și că forma de cancer pe care a a făcut-o (cancer de pancreas neuroendocrin) are o evoluție lentă, chiar și în situația în care în organism apar metastaze (tumorile cancerose se extind și la alte organe).
Jobs a aflat că este bolnav în 2003, iar un an mai târziu a suferit o intervenţie chirurgicală de extracţie a tumorii. Nu a avut nevoie de chimioterapie. După operaţie, părea să-şi revină, însă a început să piardă din ce în ce mai mult în greutate. În anul 2009, Jobs a suferit chiar un transplant de ficat, semn că cancerul revenise și atinsese și acest organ, cred medicii.
Faptul că a fost diagnosticat din timp a contat enorm în creșterea șanselor de supraviețuire.
„El a trăit atât de mult după diagnosticare și datorită condiţiilor de îngrijire din SUA, care înseamnă acces la tratamente mult mai agresive faţă de cele pe care le folosim noi", crede prof. dr. Constantin Dumitrache, medic endocrinolog la Institutul de Endocrinologie "C.I.Parhon", din Capitală.
Patrick Swayze, depistat în ultimul stadiu al bolii, a făcut tratament experimental
Tot din cauza cancerului pancreatic a murit şi Patrick Swayze, însă forma de boală a fost total diferită de a lui Jobs. Tipul de tumoare canceroasă care i-a afectat pancreasul lui Patrick Swayze se numeşte neoplasm intraductal papilar mucinos şi se caracterizează prin secreţia unui lichid de către celulele tumorale.
Actorul a fost diagnosticat în ianuarie 2008, când boala sa era deja în ultimul stadiu (IV).
Chiar dacă a făcut chimoterapie şi un tratament experimental cu un medica