7 octombrie este desemnată la nivel internaţional ca fiind ziua muncii decente.
Conceptul de muncă decentă a fost lansat în 1999 de partenerii sociali (guverne, sindicate, patronate) cu obiectivul de a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi respectarea drepturilor sociale.
Munca decentă face diferenţa între oamenii săraci şi vulnerabili şi cei care trăiesc fără griji de pe urma muncii lor, fără să fie neapărat bogaţi. Dar munca decentă înseamnă mai mult decât simpla garantare a normelor. Include şi alegerea liberă a locului de muncă, productivitatea la locul de muncă, protecţia şi dialogul social, egalitatea între sexe.
Asta se traduce prin mijloace de existenţă ameliorate pentru familii, venituri stabile, reguli echitabile, stabilitate crescută la nivel local, salarii crescute şi posibilităţi de locuri de muncă independente, graţie accesului la servicii financiare, la formare şi la educaţie, politici de şcolarizare, eliminarea discrimitărilor.
Stephen Jones, patronului site-urilor adulmec.ro, urban.ro şi dealfever.ro lucrează de doi ani în România. Originar din Kentucky, a trăit mulţi ani în New York unde a lucrat pentru una dintre cele mai mari companii de investiţii, Warburg Pincus.
Jones spune că nu poate compara condiţiile de muncă din România cu cele din State, căci industriile în care a lucrat sunt foarte diferite. „În ceea ce priveşte condiţiile de muncă, acestea diferă mult în funcţie de angajator. Totuşi nu cred că există diferenţe culturale între condiţiile de muncă din România şi cele din State. Dar în fiecare ţară acestea diferă probabil foarte mult în funcţie de compania pentru care lucrezi. Am văzut companii în România care oferă condiţii de muncă mai bune decât în SUA şi viceversa“, spune Jones.
Antreprenorul mai spune că angajaţii lui nu s-au plâns niciodată de condiţiile de muncă. „Noi facem teambuilding o dată pe lună ş