În ultima şedinţă la conducerea Băncii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet a hotărât să nu ia nicio decizie care ar putea schimba coordonatele economiei din zona euro. Cine s-ar fi gândit cu câţiva ani în urmă că, la ultima şedinţă a Consiliului de Administraţie al Băncii Centrale Europene (BCE) pe care o va mai prezida, Jean-Claude Trichet va fi pus în dificila situaţie de a renunţa la stricteţea politicilor monetare pentru a salva economia europeană?
Aflat în faţa unei asemenea provocări, Trichet a decis să rămână conservator şi să menţină dobânda de politică monetară. Şi asta în ciuda faptului că turbulenţele de pe pieţele financiare, născute din criza datoriilor suverane, cereau, potrivit analiştilor, măsuri grabnice şi radicale.
Conservatoare, Banca Centrală Europeană a lăsat dobânda-cheie la nivelul de 1,5%. O decizie primită prost de pieţe, mai ales că mesajul lui Trichet nu a fost deloc încurajator: „Riscurile de scădere a economiei sunt în creştere. Tensiunile din pieţele financiare şi problemele din piaţa creditului vor afecta semnificativ ritmul de creştere economică în zona euro în cel de-al doilea trimestru al acestui an", a spus guvernatorul BCE în conferinţa de presă de după şedinţa de Consiliu.
APĂRĂTORUL EURO
Important însă este faptul că menţinerea în funcţiune a sistemului bancar este în continuare o prioritate pentru BCE. Iar disponibilitatea de a furniza lichidităţi băncilor în condiţiile şi cantităţile de care acestea ar putea avea nevoie a fost încă o dată ferm exprimată. În acelaşi timp, BCE şi-a arătat deschiderea de a susţine în continuare pieţele de obligaţiuni: 40 de miliarde de euro vor fi alocate începând de luna viitoare pentru achiziţia de obligaţiuni suverane.
De departe însă, cea mai importantă parte din mesajul BCE este cea în care se pregăteşte terenul pentru o eventuală viitoare tăiere de dobândă c