Liderul Sindicatului "Nokia Metal" spune că în contractul colectiv de muncă nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru angajaţi
El afirmă că nu este nicio problemă şi că Nokia are un program social privind disponibilizările, iar nivelul plăţilor compensatorii se negociază direct
"Nimeni nu ar trebui să îşi imagineze că în România cineva va da 100.000 euro compensaţii pentru un angajat, ca la Bochum"
Închiderea fabricii Nokia de la Jucu va lăsa 2.200 de oameni fără loc de muncă, iar în contractul colectiv de muncă al acestora nu este prevăzută nicio plată compensatorie.
Liderul Sindicatului "Nokia Metal" de la fabrica Jucu, Valentin Ilcaş, recunoaşte că în contractul colectiv de muncă nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru angajaţi, dar spune că Nokia are "un program de acompaniament social" care se aplică la nivel mondial în cazul închiderii de fabrici. "Este adevărat că în contractul colectiv de muncă încheiat de sindicate cu reprezentanţii Nokia România nu sunt prevăzute plăţi compensatorii pentru angajaţi, dar nu este o problemă. La nivelul companiei Nokia este un program de acompaniament social pentru astfel de situaţii în care se închid fabrici şi au loc disponibilizări colective. Acesta se aplică la nivel mondial de către Nokia în astfel de situaţii limită. Nivelul acestui program şi al plăţilor compensatorii sunt stabilite prin negocieri între sindicate şi Nokia România, pentru că fiecare ţară are specificul ei şi condiţiile ei. Noi nu am cuprins în CCM aceste plăţi compensatorii, din cauza acestui program. Ni s-a spus că există acest program şi se aplică ori de câte ori este necesar", a declarat, ieri, liderul Sindicatului "Nokia Metal" din cadrul fabricii de la Jucu, Valentin Ilcaş, potrivit Mediafax.
Ilcaş a afirmat că nimeni nu ar trebui să îşi imagineze că în România cineva va da 100.000 de euro compensaţii pen