Magazinele de tip discount au ajuns vedetele din comerţul local după ce timp de mai mulţi ani au stat în umbra hipermarketurilor şi supermarketurilor. Astfel, în decurs de circa un deceniu discounterii au reuşit să ajungă la 435 de magazine, iar afacerile acestor jucători s-ar putea apropia de 1,2 mld. euro în acest an.
Istoria discounterilor în România a început să se scrie în urmă cu mai bine de un deceniu, în 2000, dar "explozia" acestora pe piaţa locală a avut loc în ultimii trei ani când au deschis peste 200 de magazine. Spre comparaţie, în primii şapte ani de prezenţa aveau mai puţin de 200 de unităţi, potrivit unui studiu al companiei de cercetare PMR Publications.
Cei şase jucători analizaţi de PMR şi încadraţi în categoria discounterilor - Profi (Enterprise Investors), Penny Market şi Penny Market XXL (Rewe), fostul Plus Discount, actualul Lidl, Minimax Discount (actualul Macro, deţinut de Dinu Patriciu) şi Red Market (Mega Image) - au continuat să deschidă magazine într-o perioadă în care consumul a scăzut cu aproape 20%.
Declinul consumului a început în 2009 şi continuă şi astăzi, cu toate acestea afacerile discounterilor au continuat să crească, principalul avantaj fiind reprezentat de preţurile mici, care dictează achiziţiile românilor.
Preţul, argumentul suprem
"Preţul este principalul argument în procesul de cumpărare la români. Şi aici vorbim pentru toată gama de produse. Mai mult, situaţia va continua în acest sens şi în perioada următoare. Retailerii trebuie să mizeze pe eficienţă logistică şi pe strategii care să le permită să facă faţă competitivităţii", spune Doru Lionăchescu, preşedintele casei de investiţii Capital Partners.
Una dintre cele mai evidente şi agresive strategii de preţuri mici este aplicată de germanii de la Lidl. Reţeaua de tip discount care a pornit cea mai mare ofensivă