Poetul suedez a vizitat România în 2003 și participă adeseori la evenimentele organizate de Institutul Cultural Român din Stockholm. Sursa: nobelprize.org
"Imaginile concise și diafane din poezile sale ne oferă un punct de vedere proaspăt asupra realității", și-au argumentat academicienii suedezi alegerea.
Născut în 1931, Tomas Transtromer este un poet și traducător suedez, absolvent al Facultății de Psihologie la Universitatea Stockholm. A început să scrie la vârsta de 13 ani și a debutat cu volumul de poezie "Șaptesprezece poezii" la vârsta de 23 de ani. În 1960, la patru ani după absolvirea facultății, a început să lucreze într-un centru de detenție pentru minori. În paralel cu carierele sale de psiholog și poet, a lucrat cu infirmi, pușcăriași și dependenți de droguri.
Delincvenți și poezie
A publicat în total zece volume de poezie până în 1990, când a suferit un atac cerebral, care i-a afectat capacitatea de a se exprima. După o pauză de șase ani, a revenit cu volumul "Sorgegondolen", care s-a vândut în 30.000 de exemplare în Suedia, un număr uriaș pentru o carte de poezii. În 2004 a publicat o colecție de 45 de poeme haiku ("Taina cea mare"), un gen de poezie tradițional japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate în trei versuri.
Între timp, muzica a devenit însă mai importantă pentru Tomas Transtromer decât literatura. Pianist amator, suedezul obișnuiește să cânte în fiecare zi la pian, folosindu-și doar mâna stângă. De asemenea, își petrece dinimențile ascultând muzică clasică. Proaspătul laureat al premiului Nobel locuiește cu soția sa, cu care are două fiice.
Poemele sale au fost traduse în peste 50 de limbi, printre care și româna. Poetul suedez a vizitat România în 2003, cu ocazia lansării volumului de poeme "Pagini din cartea nopţii", în traducerea lui Dan Shafran (Editura Polirom). În 2005 i-a apărut în lim