Într-o lume copleşită de sexualitate, cu femei goale la televizor, în ziare şi pe panourile publicitare, studiile arată că tinerele de astăzi sunt mai conservatoare decât mamele lor în ceea ce priveşte viaţa intimă.
Secolul XX a fost scena unei veritabile revoluţii sexuale, ce a dat femeilor dreptul de a-şi afirma propriile nevoi şi dorinţe sexuale, fără teama de a fi etichetate în fel şi chip şi stigmatizate de societate. Apariţia pilulei contraceptive şi liberalizarea avorturilor au fost principalele arme care le-au permis femeilor să câştige dreptul la o viaţă intimă liberă, pe care până atunci doar bărbaţii şi-o puteau permite.
Au fost desigur şi cărţi care au influenţat mentalitatea oamenilor, la fel şi mişcarea flower-power, care, alături de pacea mondială, promova şi sexul liber - oriunde, oricând şi cu oricine. Pentru cei care au trăit epoca respectivă, statisticile care arată că tinerele de astăzi pur şi simplu nu mai sunt interesate de aceste idei au venit ca un şoc.
Feministele înflăcărate din anii '60-'70 se uită aproape cu oroare la noua generaţie de femei, ce par a fi adoptat sloganul: „Sex la discreţie? Nu, mulţumesc, prefer să-mi fac o familie". Un exemplu în acest sens este articolul publicat în paginile prestigiosului „The New York Times" de feminista americană Erica Jong. Astăzi în vârstă de 69 de ani, scriitoarea a făcut senzaţie în 1973 cu romanul său „Fear of Flying" („Teama de zbor"- n.r.), în care aborda foarte deschis dorinţele sexuale ale femeilor. „Aşa cum libertate era cuvântul de ordine al generaţiei mele, pentru generaţia fiicei mele este cuvântul control.
Este vorba oare de o clasică mişcare de pendulare între extreme sau de o nou-descoperită pasiune pentru ordine într-o lume tot mai haotică? Un pic din ambele, cred. Noi idealizam căsătoria deschisă, iar fiicele noastre s-au întors la idealizarea monogamiei", con