La Grand Palais din Paris s-a deschis zilele trecute o extraordinară expoziţie intitulată "Jucării şi oameni". Realizată în colaborare cu Muzeul Artelor Decorative din Paris şi cu Muzeul de Artă din Helsinki, expoziţia va fi prezentată la Paris până în luna februarie după care se va muta în capitala Finlandei.
Acum trei mii de ani existau aşadar deja jucării de copii pe roţi, pe care le puteai trage după tine. Jucării de ieri, jucării de azi, expoziţia de la Grand Palais oferă publicului mic şi mare posibilitatea să admire o colecţie de peste o mie de piese. Inedită prin amploare şi ambiţiile afişate, "Jucării şi oameni" e în fapt o istorie a jucăriei.
Derulată pe două etaje ale celebrului muzeu parizian, manifestarea prezintă aşadar păpuşi antice, prinţese, păpuşi Barbie, avioane, trenuri dar şi jocuri video - ansamblul expoziţiei e de altfel este ritmat de diverse secţiuni tematice.
Se începe cu ritualul cadoului - ilustrat cum nu se poate mai bine de Moş Crăciun, urmaşul lui Moş Nicolae care el era iniţial aducătorul de cadouri în secolul 16. De-a lungul sălilor, vizitatorul descoperă apoi, cum spuneam, jucării din antichitate dar şi mai noi:
“Acesta e un căluţ de print foarte preţios - ghidonul e din Fildeş sau e îmbrăcată în mătase şi piele iar pedalele sunt ca nişte scăriţe de urcat în şa. Mama copilului îl întreba pe băietaş dacă nu-i e frică câteodată când mergea repede iar el răspundea: “nu nu mi-e frică de nimic, mă cheamă Napoleon.”
De la căluţii de joacă la ursuleţi - principalele animale îndrăgite de cei mici - drumul este scurt. Mai ales când în sală ai atâţia Teddy Bear. Dar în fapt, ştiţi de unde vine numele de Teddy?
“În 1902, presedintele Americii din acea vreme, Theodor Roosvelt, Teddy pentru apropiati, pleacă la vânătoare si împuscă o ursoaică dar îl crută pe puiul de urs care o însotea. In presa din acea