Criza de încredere în capacitatea statelor din zona euro puternic îndatorate de a rambursa tot ceea ce datorează s-a transformat într-o criză bancară în care instituţiile de credit îşi văd capitalizările reduse dramatic pe burse la cel mai mic zvon care pune sub semnul îndoielii sănătatea lor. De asemenea, băncile sunt tot mai neîncrezătoare să se împrumute între ele, ceea ce riscă să degenereze într-un blocaj al pieţei creditului.
Perspectiva recapitalizării băncilor injectează viaţă pe burse
Detaliile planurilor miniştrilor de finanţe sunt încă discutate, însă decizia oficialilor de a sprijini băncile a fost suficientă pentru a scoate miercuri bursele de pe un curs descendent periculos. Marţi, indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu aproape 2,6%, DAX, al bursei din Frankfurt a picat cu 3% iar CAC 40 al bursei din Paris a coborât cu 2,6%. După mijlocul şedinţei de miercuri, indicii creşteau cu până la 3,6%.
"Tot mai mulţi aderă la opinia că este nevoie de o abordare concentrată, coordonată în Europa. Miniştrii simt că trebuie să acţioneze urgent", a afirmat comisarul european pentru afaceri economice Olli Rehn. El a adăugat că băncile au nevoie de consolidarea capitalului pentru a-şi reduce vulnerabilităţile şi incertitudinile care planează asupra lor.
"Aceasta ar trebui privită ca o parte integrală a strategiei Uniunii Europene de a recâştiga încrederea şi depăşi criza", a menţionat oficialul.
Acţiunile statelor trebuie să fie coordonate
Şefii finanţelor europene consideră că sistemele financiare trebuie sprijinite prin abordări coordonate, dar cu resursele proprii ale fiecărei ţări, a mai spus Rehn.
Un prim pas ar fi să se asigure că toate ţările au mecanisme pentru susţinerea instituţiilor de credit. Pentru coordonarea recapitalizărilor, o opţiune examinată este stabili