Romania se confrunta de ani buni cu un fenomen greu de stapanit: migratia populatiei. Dincolo de migratia sezoniera, de romanii care pleaca la munca in strainatate pentru o perioada nedefinita de timp, exista si persoane care aleg sa emigreze efectiv. Adica sa plece definitiv din Romania .
In acelasi timp insa, exista si persoane straine care vin si se stabilesc in tara noastra, imigranti. Econtext va prezinta harta emigratiei si a imigratiei, cati romani au plecat definitiv din Romania in alta tara, dar si cati straini au sosit din alte state si si-au stabilit domiciliul intr-o localitate din tara noastra.
Emigranti versus imigranti!
Emigrantii sunt cetatenii romani care au parasit tara, cu acordul autoritatilor romane, pentru a-si stabili domiciliul in strainatate. In acelasi timp, imigrantii sunt definiti ca fiind cetateni straini care au sosit in tara, cu acordul autoritatilor romane, pentru a-si stabili domiciliul in Romania. Practic, cei care au declarat ca pleaca pentru a se stabili in alta tara. Nu este vorba despre romanii plecati la munca in strainatate, desi si acestia reprezinta o pondere uriasa in populatia Romaniei.
Nu! Astazi ne vom ocupa de categoria celor care au plecat definitiv din Romania in acesti ani. Pe scurt, cati romani si-au parasit atara in cautarea unui loc mai bun in lumea larga din 1990 si pana in 2009, acestea fiind cele mai recente date. Aceeasi perioada este valabila si in cazul strainilor care s-au stabilit la noi. In plus, va expunem si distributia pe sexe: cati barbati si cate femei au plecat din Romania si, implicit, cati straini de sex masculin, respectiv, de sex feminin au venit in tara noastra in aceasta perioada.
In total, 414.607 de romani au plecat spre plaiuri mai blande in toti acesti ani. Cea mai mare parte a celor plecati sunt femei (54%). Numarul total al romanilor plecati este de aproape p