Grecii de rând au renunţat la donaţiile pe care le făceau către organizaţiile medicale umanitare şi, în schimb, apelează le acestea pentru servicii medicale de bază, în contextul austerităţii impuse de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în această ţară, informează EU Observer.
Până în prezent, organizaţiile non-guvernamentale ca Medici fără Frontiere (MSF) primeau ajutoare financiare din partea mediului privat european, inclusiv cel grec, în vederea ajutorării persoanelor afectate de crizele din Africa, Asia sau alte părţi ale lumii unde oamenii nu au acces la servicii medicale.
Şeful MSF Grecia, Apostolos Veizis, susţine că noua realitate din ţară este una a şomerilor şi a persoanelor infectate cu HIV care apelează la clinicile temporare destinate iniţial imigranţilor şi refugiaţilor.
Medicins Sans Frontiers susţine că încă nu este cazul să pornească o campanie umanitară în Grecia
"Lucrăm nu doar pentru a răspunde situaţiilor de urgenţă, ci şi pentru a furniza acces la serviciile medicale acolo unde autorităţile nu pot sau nu vor să le ofere", a declarat el. Iniţial stabilite pentru a acoperi nevoile imigranţilor şi ale refugiaţilor, clinicile de acest fel se confruntă cu un număr din ce în ce mai mare de cetăţeni greci care solicită asistenţă medicală.
"Odată cu adâncirea crizei economice, pensionari, şomeri, oameni ai străzii şi persoane infectate cu HIV sau care suferă de TBC nu mai au acces la serviciile medicale", spune Veizis.
Şeful MSF din Grecia susţine că, în urma analizei datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi de Eurostat, nu e nevoie să intervină în acest stat. Însă tăierea cu până la 80% a cheltuielilor pentru anumite sectoare ale sistemului de sănătate a condus la imposibilitatea unui număr semnificativ de oameni de a avea acces la serviciile medicale de bază.
Companiile farmace