Grecia a fost ieri paralizată de proteste în masă, răspuns la noile măsuri de austeritate. Ţara se află însă într-o situaţie disperată, recunosc oficialii. Sursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Grecia a fost ieri o ţară inertă după ce o grevă generală de 24 de ore a blocat absolut toate serviciile. Angajaţii din transporturi, educaţie, poştă, agenţiile guvernamentale, turism, chiar şi poliţişti şi-au părăsit locurile de muncă în semn de protest faţă de noile măsuri de austeritate cerute de creditorii externi, aşa numita troikă: Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană.
La Atena, aproape 16.000 de persoane au manifestat pe străzile capitalei la chemarea sindicatelor.
Situaţie disperată
Protestele au fost organizate, în special la apelul sindicatului public, ADEDY, dar şi al sindicatului din sectorul privat, GSEE, care coordonează angajaţii din organismele publice vizate de recentele măsuri de austeritate anunţate de guvern.
Potrivit AFP, circa 30.000 de salariaţi din acest sector trebuie trimişi în şomaj tehnic, iar salariile lor reduse cu 40 la sută până la sfârşitul anului, pe o perioadă de un an. După care probabil vor fi concediaţi.
Până în 2015, perioadă în care nu înlocuieşte decât un angajat la zece pensionaţi din sectorul public, guvernul intenţionează să diminueze cu 150.000 numărul bugetarilor care, în prezent, se cifrează la 750.000.
Măsurile de austeritate îi afectează, de asemenea, pentru al doilea an consecutiv, pe cei care nu sunt funcţionari, prin majorarea impozitelor, introducerea de noi taxe - pe proprietatea imobiliară - sau reducerea pensiilor. Ele vor dura până în 2015, în speranţa că ţara, aflată în faliment financiar, v