Fondatorul Apple, Steve Jobs, a murit la doar câteva zile după cercetătorul canadian Ralph Steinman, care s-a stins din viaţă chiar înainte să fie distins cu premiul Nobel pentru medicină. Amândoi au fost răpuşi de cancer pancreatic.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că mai puţin de 5% din persoanele diagnosticate cu cancer de pancreas trăiesc mai mult de cinci ani de la depistare.
În cazul savantului canadian, această statistică s-a dovedit a fi adevărată. Ralph Steinman a murit la patru ani şi jumătate de la diagnosticarea cancerului, în timp ce Steve Jobs a pierdut lupta cu boala după şapte ani.
Personalităţi de renume în lume, cei doi au ales variante alternative de tratare a cancerului.
Ralph Steinman a făcut experimente clinice pe el, însuşi
Ralph Steinman, care a cercetat zeci de ani cum funcţionează celulele dendrice în sistemul imunitar, a făcut din propriul corp un laborator de experimente medicale. El a lansat o confruntare între viaţă şi moarte pe trupul său prin încercarea de a găsi metode personalizate de tratare a diverselor afecţiuni, printre care infecţiile bacteriale şi a cancerului.
Încă din 1973, el a conceput linia de apărare din celule dendrice, potrivit Universităţii Rockefeller din New York. De la depistarea cancerului pancreatic în urmă cu patru ani şi jumătate, Steinman a început să folosească descoperirea sa pe propriul organism.
După extirparea tumorii canceroase, el şi-a "antrenat" celulele dendrice din sistemul imunitar să depisteze şi să omoare celulele maligne care nu au fost scoase în timpul intervenţiei chirurgicale. Vineri, 30 septembrie, experimentul său a luat sfârşit. Ralph Steinman a murit cu doar trei zile înainte de câştigarea premiului Nobel pentru Medicină.
Steve Jobs a ales "terapie alternativă" în loc de extirpare chirurgicală
Cancerul lui Steve Jobs