Este mai dur decât diamantul, dar se întinde precum cauciucul. Este, practic, invizibil, dar conduce electricitatea şi căldura mai bine decât orice fir de cupru. În plus, are o greutate aproape de zero. Este vorba despre grafen, un material uimitor, descoperit recent, care ar putea revoluţiona fiecare aspect al vieţii noastre, scrie Daily Mail.
Unii cercetători susţin că ar fi cea mai importantă substanţă descoperită de la plasticul sintetic încoace. Dacă este, într-adevăr, pe atât de bun pe cât se spune, din grafen s-ar putea face telefoane mobile pe care să le "despachetezi" şi să le pui în spatele urechii sau televizoare cu ecrane subţiri cât o foaie de hârtie. Ar putea revoluţiona medicina, la fel cum ar putea înlocui siliconul ca material pentru cipurile de calculator.
"Materialul miracol" a fost descoperit, în urmă cu şapte ani, de cercetătorii de la Universitatea din Manchester (Marea Britanie), fapt care le-a adus, anul trecut, premiul Nobel pentru Fizică. În plus, Ministrul economiei şi finanţelor George Osborne a promis o finanţare de 58,5 milioane de euro cui va produce tehnologii bazate pe această substanţă.
În termeni economici, unul dintre cele mai interesante aspecte referitor la grafen îl reprezintă costul. În mod normal, când oamenii de ştiinţă creează un "super-material", preţul este exorbitant. Dar grafenul este obţinut din procesarea chimică a grafitului, materialul folosit pentru mina creioanelor. Odată la câteva luni, cercetătorii găsesc o nouă metodă de procesare chimică a grafitului, mai ieftină ca precedenta. Unii cercetători au stabilit că producerea grafenului ar putea costa doar 10,4 euro pe kilogram.
De ce este grafenul "substanţa minune"
Daily Mail scrie că, pentru un material care promite atât de mult, grafenul are o structură chimică incredibil de simplă. O "folie" de grafen reprezintă un singur stra