Ministrii Finantelor din zona euro au anuntat, pe ultima suta de metri, ca nu vor lasa banca franco – belgiana Dexia sa intre in faliment. Evitarea unui colaps, fara indoiala similar celor petrecute in SUA cu trei ani in urma, nu elimina insa vechile probleme ale UE legate de evaluarea realista a riscurilor din sistemul financiar.
Cu doar trei luni in urma, in iulie, Autoritatea Bancara Europeana (ABE) a publicat rezultatele testelor de stres care vizau 90 de banci din 21 de tari membre ale Uniunii Europene, acoperind aproximativ 65% din aceasta industrie.
Opt au picat testul iar alte 16 au trecut la limita, cu rate ale fondurilor proprii de nivel 1 (core tier 1 one capital ratios) cuprins intre 5 si 6%, noteaza The Guardian.
In mod normal s-ar presupune ca Dexia, banca aflata in centrul atentiei intregului continent si ale carei actiuni au „maltratate” de catre investitori (scaderile au ajuns marti si la 40%), a fost inclusa intr-una dintre categoriile periculoase, rezultate in urma testelor de stres. Nu a fost insa asa, ABE afirmand la acea data ca Dexia „nu are nevoie de capital suplimentar”.
La cateva luni distanta pietele considera ca banca are probleme mari, neputand sa atraga capital din cauza ca investitorii sunt ingrijorati ca aceasta nu va putea sa suporte pierderi estimate la 3,4 miliarde euro, ce ar rezulta din expunerea pe titlurile de stat grecesti.
In acest context, Franta si Belgia au fost practic obligate sa isi confirme sprijinul pentru Dexia.
1. Considerati ca testele de stres ale bancilor Europene sunt utile? Testele de stres sunt utile Teste de stres sunt inutile 2. Credeti ca bancile europene cu probleme financiare ar trebui sa fie salvate sau lasate sa cada? Bancile trebuie lasate sa cada. Guvernele nu trebuie sa mai intervina Bancile trebuie salvate. Nu trebuie sa fie repetata o greseala precum L