În câţiva ani, toţi românii vor putea să-şi aleagă o asigurare privată medicală. Ei se vor trata la ce spital şi la ce medici doresc, cu aceiaşi bani de acum. Autorităţile române pregătesc un proiect de lege care prevede apariţia asigurărilor private obligatorii în Sănătate, ceea ce ar constitui o a doua reformă radicală a sistemului, după introducerea, în 1999, a asigurărilor medicale publice.
Proiectul este pe masa de lucru a Comisiei de sănătate a Administraţiei Prezidenţiale. Introducerea asigurărilor private ar trebui să ridice monopolul statului asupra sistemului de sănătate şi să crească nivelul calităţii serviciilor prin apariţia mediului concurenţial. Modelul ales de experţii care pregătesc proiectul este, cel mai probabil, cel olandez, care va transfera toţi banii din sistemul de sănătate într-o administrare privată a companiilor de asigurări, a spus ieri consilierul prezidenţial Virgil Păunescu, la o conferinţă organizată de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).
„În România avem de‑a face cu un monopol, cel mai păcătos, cel de de stat, al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care generează ineficienţă şi corupţie. Modelul olandez este cel în care companiile de asigurare aleargă după pacienţi şi‑şi fac liste, n‑au voie să refuze pe nimeni şi intră în contract cu orice furnizor de servicii - spitale, clinici - vor ele", a spus Păunescu.
Bătrânii şi bolnavii vor fi mai rentabili
Pentru ca asigurătorii privaţi să nu refuze pacienţii bătrâni sau prea bolnavi, sistemul va compensa firmele, exact ca în Olanda, cu o „cotă de risc" pentru fiecare client. „De exemplu, cota de risc va putea fi de 50 de euro pentru un pacient tânăr şi de 300 de euro pentru unul bătrân sau bolnav, astfel ca şi aceştia din urmă să fie atractivi pentru firmele de asigurări", a explicat consilierul prezidenţia