Calatoriile ar putea deveni, cat de curand, mai scumpe. Costul tot mai mare al carburantilor, taxele in continua crestere de la aeroporturi, toate conduc la ipoteza ca va fi tot mai scump sa te deplasezi.
Inainte de a te inspaimanta de ce se va intampla in viitor, afla ca, pe orice traseu ai alege sa te deplasezi, exista companii aeriene, hoteluri, companii de inchiriere de masini, banci si vase de croaziera care te "taxeaza" in plus fara ca tu sa-ti dai macar seama ca ti se scot din buzunar mai multi bani decat trebuie, scrie Time.
Iata cateva feluri in care platesti mai mult decat ar trebui, si mai ales de ce trebuie sa te feresti:
1. Lista taxelor care se percep de catre companiile aeriene este aproape interminabila: de la a te conversa cu o persoana la telefon cand faci rezervare pentru avion, pana la a rezerva un loc la margine, toate se platesc. Ryanair a inventat insa una de-a dreptul incredibila: daca rezervi un bilet folosindu-te de orice carte de credit care nu este MasterCard branduita de Ryanair, esti taxat cu sase euro - lasand la o parte costul cardului si al celorlalte taxe inerente unui card preplatit. Si alte companii aeriene europene, precum Lufthansa, au adaugat taxe pentru platile facute cu cardurile de credit.
2. La fel ca si companiile aeriene, hotelurile taxeaza tot felul de servicii, cum ar fi accesul la Internet prin Wi-Fi in camerele de oaspeti si room-service-ul, care include o "taxa de livrare" si o "taxa de servire". Cea care ii infurie cel mai tare pe turisti, deseori in suma de 15-20 de euro, este "taxa de statiune". Aceasta taxa zilnica acopera, spun hotelurile, Internetul din camera, ziarul de care te impiedici cand iesi din camera, accesul la sala de sport si parcarea. De vreme ce de multe ori aceasta taxa nu apare pe site-urile de rezervari sau e scrisa cu caractere mici pe site-urile