Miza din spatele numirii Dorinei Danielescu la conducerea ANRP este uriaşă: reputaţia ANRP a fost puternic ştirbită după ce Remus Baciu, fost vicepreşedinte, a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, iar tot mai mulţi foşti proprietari acuză grave nereguli în procedura de rezolvare a dosarelor de despăgubire.
Mai mult, statul a mai rămas cu doar 827 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, iar ANRP este instituţia care decide cine şi când primeşte aceste acţiuni în contul despăgubirilor cuvenite pentru imobilele confiscate de regimul comunist.
Dacă de la înfiinţarea ANRP în 2005, numirile celor trei preşedinţi, inclusiv cea a Crinuţei Dumitrean, s-au făcut pe criterii politice, de această dată numirea Dorinei Danielescu, cu experienţă în urmărire penală şi investigare a infracţiunilor de criminalitate, transmite un cu totul alt mesaj opiniei publice şi celor peste 60.000 de foşti proprietari care de ani de zile aşteaptă compensaţii de la statul român, susţin avocaţii.
"Mesajul pe care îl transmite premierul prin această numire poate fi că a venit un procuror să facă ordine la ANRP. Pe de altă parte, având în vedere că numirea s-a făcut discret, este posibil să fie doar un joc de imagine, pentru că statul mai deţine foarte puţine acţiuni la Fondul Proprietatea. Având însă în vedere că demisia Crinuţei Dumitrean are loc la câteva săptămâni de la trimiterea în judecată a lui Remus Baciu pentru trafic de influenţă, este posibil şi plauzibil să existe informaţii care să o incrimineze şi pe Crinuţa Dumitrean în dosarul de trafic de influenţă, iar dânsa să fi ales să demisioneze", a spus Iulian Lepa, avocat specializat în despăgubiri şi acţionar la Fondul Proprietatea.
Crinuţa Dumitrean nu a putut fi contactată de ZF până la închiderea ediţiei pentru a comenta situaţia. Nici Dorina Danielescu nu a putut fi contactată.
Prin biroul