În fiecare an, Comisia Europeană finanţează proiecte de dezvoltare a învăţământului şi a cercetării academice în domeniul integrării europene, prin programul Jean Monnet. Anul acesta, din cele patru proiecte româneşti aprobate spre finanţare, trei sunt din Oradea. În ultimii zecei ani, Universitatea din Oradea a câştigat în total 15 proiecte, fapt ce o clasează pe locul întâi din ţară.
Ioan Horga, decanul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, a prezentat miercuri performanţa Universităţii din Oradea de a beneficia de trei proiecte „Jean Monnet" declarate câştigâtoare de către Comisia Europeană, în iulie 2011, din cele patru câte i-au revenit României. „Activitatea unor cadre didactice din domeniul relaţiilor internaţionale şi studii europene sau din domeniul ştiintelor economice implicate în predarea şi cercetarea aspectelor europene a dovedit că performanţa din 2011 nu este întâmplatoare", a spus Ioan Horga. Centrul European de Excelenţă „Jean Monnet" de la Oradea a afost înfiinţat în 2005, în România mai existând astfel de centre la Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. De altfel, Universitatea din Oradea este singura universitate din ţară care a avut două catedre „Jean Monnet" în aceeaşi unitate (prof. Ioan Horga şi prof. Ovidiu Ţinca).
Tinerii, promovaţi
Universitatea din Oradea a ajuns să aibă cel mai mare număr de module „Jean Monnet" din ţară (8), ale profesorilor Anca Dodescu, Mihai Berinde şi Adriana Giurgiu de la Facultatea de Ştiinţe economice, ale unor cadre didactice tinere de la Departamentul de Relaţii Internaţionale şi Studii Europene - Luminiţa Şoproni, Cristina Dogot, Mircea Brie, iar din 2011 Dorin Dolghi şi Adrian Popoviciu.
Cercetare
Printre proiectele finanţate anul acesta se numără cel depus de către colectivul Departamentului de Relaţii Internaţionale şi Studii Europen