Nuclearelectrica este dispusă să accepte traderi de energie în proiectul de construire a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, alături de mari consumatori de electricitate, bănci, fonduri de investiţii şi companii de utilităţi, potrivit anunţului prin care se solicită oferte angajante. Scrisorile de interes sunt aşteptate de către compania controlată de stat până la 15 decembrie.
„Nulcearelectrica intenţionează să vândă o parte din acţiunile pe care le deţine către potenţialii investitori. Potenţialii investitori pot fi companii de utilităţi, mari consumatori de electricitate, vânzători de energie angro sau cu amănuntul, fonduri de investiţii, instituţii financiare şi de creditare – inclusiv bănci – şi, în general, orice companie mare care îndeplineşte cerinţele cuprinse în procedura de selectare şi care îşi exprimă interesul în acest proiect”, potrivit anunţului.
Jurnalul Naţional a scris în urmă cu două zile despre începerea procesului de selecţie.
Societatea care derulează investiţia este EnergoNuclear, la care Nuclearelectrica deţine 84,65% din acţiuni, Enel are 9,15%, iar ArcelorMittal Galaţi are 6,2% din capital. Statul caută investitori pentru 44% din titluri, după ce grupurile energetice europene RWE, GdF SUEZ, Iberdrola şi CEZ au abandonat proiectul din cauza incertitudinilor şi a crizei.
Proiectul este evaluat la 4 miliarde de euro, iar cele două reactoare de 720 MW sunt estimate să fie gata în 2017, după ce anterior termenul era 2015. Printre companiile interesate se află consorţiul Korea Nuclear, condus de compania BKB Co, şi China Nuclear Power Engineering Co. Ltd (CNPEC), membră a China Guandong Nuclear Power Group. Însă în vreme ce coreenii au lăsat să se înţeleagă că vor să cumpărăm reactoare de la ei, chinezii ar dori lucrările de inginerie.
Centrala de la Cernavodă livrează acum 18% din consumul naţional al Rom