Colesterolul si trigliceridele sunt doua lipide care circula prin sange, fiecare avand importanta sa pentru organism. Cand nivelul acestora creste prea mult, arterele au de suferit si creste riscul dezvoltarii unor boli de inima. Principala cauza este reprezentata de alimentatie.
Grasimile, in special cele saturate, precum cele din surse animale (carne, branza, lapte gras, smantana, unt) sau uleiuri (de cocos, de palmier, cele hidrogenate) sunt periculoase. Acestea nu doar cresc colesterolul rau, dar il si scad pe cel bun, potrivit LiveStrong.
Cele mai periculoase alimente pentru cresterea colesterolului sunt galbenusul de ou, carnea grasa de vita si de porc, organele de animale (in special ficatul) si carnea de miel.
In ceea ce priveste trigliceridele, poti da vina pe tot ce este dulce. Periculoase sunt fructoza, glucoza sau sucroza. Caramelele, jeleurile, sucurile, inghetata, batoanele cu ciocolata si prajiturile, toate acestea sunt nerecomandate. Si limonadele de la terase, sucurile fructate si ceaiurile din comert trebuie evitate sau macar consumate in cantitati cat mai mici. Si multe bauturi alcoolice sunt clasificate ca fiind bogate in zahar.
Cerealele rafinate nu mai raman cu niciun nutrient bun pentru organism, ci doar calorii, asa ca si ele cresc semnificativ nivelul trigliceridelor. Evita pastele, orezul alb, painea alba, biscuitii, produsele de patiserie si orice altceva nu contine cereale integrale.
Colesterolul si trigliceridele sunt doua lipide care circula prin sange, fiecare avand importanta sa pentru organism. Cand nivelul acestora creste prea mult, arterele au de suferit si creste riscul dezvoltarii unor boli de inima. Principala cauza este reprezentata de alimentatie.
Grasimile, in special cele saturate, precum cele din surse animale (carne, branza, lapte gras, smantana,