"Acesta a fost mecanismul. Am primit din partea Parlamentului o nominalizare pe care sper să o duc la bun sfârşit. Şi să ştiţi că între asigurări şi activitatea în poliţie este o mare asemănare - în amândouă se lucrează cu oamenii. "
Acesta este răspunsul noului preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Constantin Buzoianu la întrebarea cum răspunde la criticile privind diferenţa între pregătirea sa profesională, de fost poliţist, şi cea cerută pentru o funcţie de asemenea anvergură pe piaţa asigurărilor, o piaţă de două miliarde de euro.
"Eu să ştiţi că nu am ţinut să fiu preşedinte. Dar a trebuit să accept."
Alegerea funcţiei de preşedinte al CSA a fost însoţită de un scandal în Parlament. Iniţial, un profesionist al pieţei asigurărilor, Cristian Constantinescu, fost director la Allianz Ţiriac timp de 16 ani, fusese anunţat că este sprijinit de PD-L, dar a fost respins, apoi a apărut un director de sucursală de la Braşov al companiei de asigurări Astra, Romeo Ionuţ Comăniciu, votat rapid, dar a cărui candidatură a fost schimbată după câteva zile.
"La dumneavoastră în ziar aţi scris că nu aţi vrut un profesionist şi nici un tânăr că nu are studii şi v-aţi ales cu un poliţist, nu? Este bine că nu mi-aţi spus miliţian. Dom'le, astea au fost vremurile atunci şi ni le asumăm. Eu oricând sunt în stare să mă dau la o parte să vină tinerii...", spune Buzoianu.
CSA este pentru piaţa asigurărilor ceea ce este BNR pentru piaţa bancară, iar decizia parlamentarilor de a numi oameni în consiliul CSA exclusiv pe criterii politice a riscat reacţii în rândul profesioniştilor din piaţă, care însă nu au avut niciun rezultat. În alte ţări, poziţiile de membri ai Consiliului de Supraveghere a Comisiilor pentru pieţele financiare sunt ocupate de specialişti, cu experienţă şi pregătire academică serioasă în sector, pe când în România multe dintre