Trupele americane care vor rămâne în Irak după încheierea acestui an trebuie să beneficieze de imunitate în faţa legislaţiei locale, a declarat joi ministrul american al apărării Leon Panetta.
Imunitatea militarilor a devenit unul din cele mai controversate aspecte în cadrul discuţiilor dintre Bagdad şi Washington vizând un acord privind eventuala menţinere în Irak a unui mic contingent american, care să se ocupe de instruirea forţelor irakiene, după retragerea trupelor de către SUA, prevăzută să ia sfârşit la finele lui 2011.
Potrivit responsabililor implicaţi în aceste discuţii, vor rămâne în Irak mai puţin de 5000 de 'consilieri' americani, iar irakienii nu vor ca străinii să fie scutiţi de rigorile legislaţiei locale, dar pentru SUA lipsa imunităţii este inacceptabilă, notează AP.
'Pot spune foarte clar că orice prezenţă a SUA în Irak impune ca noi să ne apărăm soldaţii şi să le asigurăm imunitatea adecvată' - a subliniat Panetta la Bruxelles, în finalul unei reuniuni a miniştrilor apărării din NATO consacrată în primul rând operaţiunilor din Libia şi Afganistan.
Pe lângă continuarea instruirii forţelor irakiene, Washingtonul doreşte să menţină o prezenţă militară în Irak pentru a contracara influenţa iraniană crescândă în regiunea Golfului, precizează AP.
Mulţi irakieni păstrează resentimente faţă de americani din perioada când se temeau că ar putea fi împuşcaţi de trupele americane din convoaiele aflate în trecere sau dacă se apropie de punctele de control. Mai mult, violarea şi împuşcarea mortală a unei irakiene de 14 ani în oraşul Mahmoudiya, în 2006, rămâne unul din cele mai crude exemple de crime comise de trupele americane pe care irakienii ar dori să le poată judeca în propriile lor tribunale, aminteşte AP.
Pe de altă parte, firmele private de securitate americane din Ira