USL susţine, în strategia pentru mediu, că înaintea discuţiei privind începerea expoatării de la Roşia Montană trebuie îndeplinite şase condiţii. Useliştii vor, în primul rând, desecretizarea contractului RMGC cu statul român. De asemenea, ei cer "realizarea unei evaluări independente cu privire la beneficiile şi costurile implicate pentru statul român", precum şi o analiză independentă "cu privire la interesele reale ale persoanelor si companiilor care vor să investească la Roşia Montană". "Trebuie clarificat acţionariatul şi conducerea executivă a acestor companii, destinaţia fondurilor de promovare ale acestui proiect, atât în zona societăţii civile cât şi in zona politică", se arată în programul pentru mediu al USL.
Social-democraţii şi liberalii vor, de asemenea, "considerarea în luarea deciziilor a rezoluţiei Parlamentului European cu privire la interzicerea exploatărilor cu cianuri pe teritoriul UE", precum şi să se aibă în vedere "lecţiile grave ale trecutului recent precum catastrofa ecologică generată de exploatarea similară de la Baia Mare, din anul 2000".
"Respectarea dreptului de proprietate, prin susţinerea de către USL a amendamentelor la proiectul "legii minelor" în aşa fel încât acestea să nu se aplice în cazul exploatării de la Roşia Montană", este ultima condiţie a useliştilor.
"USL nu susţine demararea exploatării aurului la Roşia Montană fără îndeplinirea acestor condiţii şi răspunsul la întrebările ridicate", se arată în programul pentru mediu al social-democraţilor şi liberalilor.
USL susţine, în strategia pentru mediu, că înaintea discuţiei privind începerea expoatării de la Roşia Montană trebuie îndeplinite şase condiţii. Useliştii vor, în primul rând, desecretizarea contractului RMGC cu statul român. De asemenea, ei cer "realizarea unei evaluări independente cu privire la beneficiile şi costurile implicate p