Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea (FP) si cel care conduce biroul din Romania al grupului Franklin Templeton, este primul mare administrator de investitii care vorbeste deschis despre esecul ofertei OMV Petrom, demontand in mod ferm argumentele statului, dar si ale intermediarilor. Fondul Proprietatea este cel mai important actionar minoritar al Petrom, dupa statul roman, detinand peste 20% din actiuni.
Modul cum Konieczny vede tranzactia care putea fi cea mai mare din istoria Bursei de la Bucuresti este cu atat mai important cu cat statul roman pregateste lansarea unei noi oferte, prin care vrea sa vanda un pachet de 15% din Transelectrica (TEL). Pentru aceasta tranzactie, a primit doar o singura oferta, din partea unui consortiu format din brokerii de la BCR, Intercapital Invest si Swiss Capital (fosta KBC Securities). Cu toate acestea, oficialii Ministerului Economiei spun ca participarea consortiului de intermediere, in conditiile actuale din piata si in structura precizata, reprezinta “premize incurajatoare pentru realizarea obiectivelor avute in vedere de Guvernul Romaniei de atragere de resurse financiare si consolidare a pietei de capital romanesti”.
Statul a incercat sa vanda 9,84% din OMV Petrom (SNP) in vara, dar a esuat, iar motivul oferit a fost acela ca nu a dorit sa vanda la un pret prea mic, adica la cel recomandat de intermediar.
“De ce investitorii erau dispusi sa plateasca atat de putin? Este de vina procesul, modul cum au fost oferite actiunile, cine a intermediat oferta. Aici a fost problema, nu pretul. Petrom este un activ foarte bun si probabil este cea mai usoara vanzare. Dar de ce guvernul cand a avut ocazia sa aleaga dintre cele mai mari banci din lume, Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, de ce au ales Renaissance Capital?“, a spus Greg Konieczny.
“Este o banca buna, dar in