Marea Neagră ar trebui să fie o interfaţă sau un loc pivotal şi nu o frontieră, a declarat secretarul de stat Doru Costea, în cadrul celei de-a patra ediţii a Forumului organizaţiilor neguvernamentale din Regiunea Mării Negre, organizată de Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND).
„Riscăm să avem realizări minunate, atât de minunate încât să le venerăm, dar să nu se atingem de ele", a declarat Doru Costea, secretar de stat în cadrul Ministerului de Externe, referindu-se la sinergia şi la strategia de la Marea Neagră. „Ar fi bine să avem o sinergie între sinergie şi strategie", a punctat oficialul român, adăugând că există o serie de semnale pozitive în ceea ce priveşte implementarea unor proiecte, dar mai sunt lucruri de făcut.
Societatea civilă ar trebui să pună presiune asupra autorităţilor să facă mai mult, dar trebuie totodată să lucreze împreună cu guvernanţii pentru rezultate mai bune.
Limita e Pacificul
„Dacă ne uităm la harta Europei, Marea Neagră este undeva în colţul din dreapta, la margine. Dacă facem însă un zoom out, Marea Neagră se mută de la periferie în centru", a explicat oficialul român, precizând că poate ar trebui să se uităm nu numai spre vest, ci şi spre est. „Dacă mergem spre est, limita este Oceanul Pacific", a spus Costea. „Dacă ţări foarte îndepărtate, precum Coreea de Sud, Japonia şi China sunt interesate de Marea Neagră, ar trebui să ne trezim şi să ne uităm din nou la ce avem aici", a declarat diplomatul român, propus pentru funcţia de ambasador al României la Beijing.
Secretarul de stat a precizat că Marea Neagră a fost considerată şi poartă, şi pod, sau, mai rău, graniţă, dar ar putea fi o interfaţă, sau, şi mai bine, un centru pivotal.
La rândul său, Staffan Nilsson, preşedintele Comitetului Economic şi Social European, a declarat că regiunea Mă