În Condriţa, o suburbie situată la 25 de kilometri de Chişinău, în pădurea în care se află şi reşedinţa prezidenţială, sindicatele au avut cândva două obiective mari: complexul pentru pregătirea sportivilor, cunoscut ca Baza de odihnă „Nistru", şi centru de reabilitare pentru copii „Constructorul". Ambele au fost vândute, iar terenurile din jur - fie date în arendă, fie comercializate.
Baza „Nistru", rămasă nefinalizată din perioada sovietică, a fost vândută în februarie 2006 cu 270.000 de dolari firmei „Aniconix-Grup", condusă de antreprenorul Vitali Cebanu. La scurt timp, acesta a cumpărat şi aproape 15 hectare de teren din preajmă, cu 2,7 milioane de lei.
Ulterior, totul a fost vândut firmei „Vitran-Exped", parte a Holdingului „ADAF-Grup", condus de acelaşi Cebanu. Holdingul planifica să construiască pe locul bazei „Nistru" un complex de vile de lux, numit „Villagio". A rămas doar proiectul, ne arată hârtiile primarul satului Condriţa, Alexei Boşneaga. Clădirile continuă să se distrugă, iar terenul este din nou scos la vânzare de către o bancă.
ABUZ COLECTIV, RĂMAS NESANCŢIONAT
Potrivit unor surse din cadrul sindicatelor, prin 2007, preşedintele de atunci, Vladimir Voronin, în timp ce se afla la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa, s-a interesat de soarta complexului „Nistru".
Citește și:
Cum a ajuns hotelul "Cosmos" la Ilan Shor
INVESTIGAŢIE Milioanele sindicatelor. Vezi cum au ajuns proprietăţile sindicale în posesia firmelor lui Ilan Shor
Sindicatele din Moldova solicită demiterea conducerii Casei Naţionale de Asigurări Sociale
Urmare a acestui interes sau nu, Procuratura Generală a constatat că la înstrăinarea acestuia s-a comis abuz în serviciu. La 29 septembrie 2008, a fost intentată o cauză penală pe faptul abuzurilor comise de factorii de decizie sindicali, ne-a informat CCCEC.
Însă nimeni n-a m