Şeful NATO, Anders Fogh Rasmussen, salută acordul SUA - România privind scutul antirachetă. El spune că investiţiile în domeniul apărării au fost afectate de criză şi face apel la solidaritate.
„Adevărul": Domnule secretar general, viitorul summit NATO, de la Chicago, din mai 2012, va avea loc în contextul a două fenomene globale acute, anume criza datoriilor suverane şi primăvara arabă. Cum vor influenţa aceste două fenomene deciziile ce vor fi luate?
Anders Fogh Rasmussen: Economia, în primul rând, joacă un rol crucial, pentru că toţi miniştrii de apărare se confruntă cu provocări, prin tăierea bugetelor. Întrebarea este cum ne putem folosi de resurse într-un mod cât mai eficient? Nu cred că vom vedea în viitorul apropiat mari achiziţii în domeniul apărării. Chiar din contră. Însă, în acelaşi timp, trebuie să folosim eficient ceea ce avem. Iar acest lucru este posibil prin cooperare. Trebuie să ne ajutăm reciproc. Acesta va fi un punct principal pe agendă.
Vă gândiţi la conceptul de „smart defence"?
O numesc smart defence (apărare inteligentă) pentru că este un mod mai inteligent de a cheltui banii. Ca să ilustrez: 12 aliaţi şi parteneri NATO şi-au combinat eforturile şi au cumpărat trei aeronave de transport. Individual, nu ar fi putut face acest lucru, nu aveau suficienţi bani. Însă, punându-şi resursele la comun, şi-au permis să cumpere trei aeronave scumpe. Este un exemplu excelent. Aş vrea să văd mai multe astfel de exemple pe viitor şi cred că într-o perioadă de austeritate economică, acesta este singurul mod prin care aliaţii pot cumpăra mai mult echipament militar de care au mare nevoie.
Dar care sunt limitele acestui concept? Pentru că apărarea naţională rămâne, până la urmă, apărare naţională...
Apărarea inteligentă nu trebuie să fie folosită ca o scuză pentru investiţii insuficiente în apărare. Fiecărui aliat îi revine