În dezbaterile publice privind noua Strategie Anticorupţie, organizate joi la Ministerul Justiţiei, a fost abordată tema achiziţiilor publice, a confiscării bunurilor şi recuperării prejudiciilor.
Există Primării care nu aplică deciziile CNSC şi ale Curţii de Apel
Preşedintele Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Bogdan Lehel Lorand, a declarat că deciziile CNSC şi cele ale Curţii de Apel sunt de multe ori ignorate de instituţiile publice. "Pare că primăriile preferă să renuţe la proiecte decât să nu le atribuie unor anumite companii. Ştiu cazuri de primării care au contestat decizia CNSC, au pierdut la Curtea de Apel, însă nu au ţinut cont de decizia finală", spune Bogdan Lehel Lorand.
Secretarul general al Agenţiei Naţionale de Intgritate, Horia Georgescu susţine că soluţia în cazul nerespectării deciziilor este înăsprirea sancţiunilor administrative. "Prefectul ar trebui să-l poată demite pe primarul cu un astfel de comportament", susţine Georgescu.
Potrivit ANI, 747 de consilieri judeţeni sunt titulari în 1200 de firme
Pe de altă parte, reprezentantul ANI atrage atenţia asupra fenomenului prin care consilierii judeţeni devin proprietarii unor firme, cu scopul "drenării banilor publici".
"Sunt identificaţi 747 de consilieri judeţeni titulari în 1200 de firme, fără a lua în considerare membrii familiilor acestora, care deţin la rândul lor companii", declară Horia Georgescu. În plus, cel puţin 10% dintre acestea companii au contracte cu autorităţile locale. "Practic, un consilier judeţean votează un buget iar apoi, o parte din aceşti bani ajung la firma care trebuie", explică Secretarul general ANI.
Sorin Blejnar: Autorităţile nu au un limbaj comun
O altă problemă semnalată în cadrul dezbaterii a fost lipsa de comunicare în interiorul instituţiilor, precum şi între acestea. Potrivit lui Sorin Blejna