Agenţia de evaluare financiară Moody's a crescut neîncredrea pieţelor în statele cu probleme din zona euro reducând ratingul Italiei pentru prima oară în ultimii 20 de ani, cu trei trepte, de la "Aa2" la "A2", din cauza temerilor referitoare la capacitatea guvernului de a revigora economia şi a recâştiga încrederea pieţelor în finanţele statului.
Decizia Moody's vine după ce pe 20 septembrie Standard & Poor's a redus calificativul Italiei în premieră în ultimii cinci ani, de la "A+" la "A". Totodată, Moody's a avertizat că ţările din zona euro cu ratinguri de credit sub nivelul de top triplu A s-ar putea confrunta cu reducerea calificativelor, potrivit Bloomberg.
"Cu excepţia celor mai solide ţări din zona euro, toate statele se vor confrunta cu presiuni negative susţinute pe ratinguri. Prin urmare, Moody's anticipează că tot mai puţine ţări cu ratinguri sub nivelul de top Aaa îşi vor păstra calificativele", se spune într-un comunicat al agenţiei.
Anunţul contribuie la pesimismul investitorilor şi este de natură a provoca noi turbulenţe pe pieţele financiare. Tăierea ratingului subliniază îngrijorările tot mai mari ale investitorilor legate de a treia cea mai mare economie a zonei euro, care acum se află în mijlocul crizei datoriilor europene şi care este dependentă de ajutorul Băncii Centrale Europene pentru a ţine sub control costurile de finanţare de pe pieţe.
"Mediul incert de pe pieţe şi riscul deteriorării şi mai mult a încrederii investitorilor ar putea îngrădi accesul ţării la pieţele de finanţare", menţionează Moody's.
Un mix de creştere economică lentă care s-a cronicizat, o datorie enormă în creştere şi o coaliţie de guvernare instabilă au alarmat în ultimul timp pieţele financiare, iar investitorii se tem că Italia va fi următorul stat din zona euro, după Grecia, Irlanda şi