Un profesor câştigă în România, într-un an echivalentul a 2743 de euro pe lună, salariul unui dascăl olandez pe o lună, 2769 de euro. Comparativ cu un profesor din Luxembourg, românul ia în 12 luni cât primeşte un dascăl din Ducat pe numai două săptămâni de lucru, arată ultimele studii ale Comisiei Europene.
Sumele reprezintă salariile unor profesori la început de carieră, care predau în ciclul primar. În aproape toate țările europene, salariile brute de bază pentru profesorii aflați în primii ani ai carierei sunt mai scăzute decât PIB-ul național pe cap de locuitor - iar remunerația lor nici măcar nu se va dubla pe parcursul vieții active, cu excepția câtorva state membre. Profesorii cel mai bine plătiți din Uniunea Europeană sunt în Luxemburg, Danemarca și Austria. Cel mai prost plătiți sunt în Bulgaria și România. Șase milioane de profesori sunt angajați în prezent în statele membre.
Raportul arată că, la începutul carierelor lor, salariile brute de bază ale profesorilor sunt mai scăzute decât PIB-ul național pe cap de locuitor în toate țările, cu excepția Germaniei, Spaniei și Portugaliei. Numai în trei țări (Cipru, Portugalia și România) este posibil ca profesorii să își dubleze salariile de bază pe parcursul carierei. Cu toate acestea, chiar și în aceste țări, este nevoie de mai bine de 20 de ani pentru a ajunge la salariul maxim. În România este nevoie de 40 de ani.
Salariile reale ale profesorilor, inclusiv sporurile pe care aceştia le primesc, se află în multe țări aproape de vârful scalei de salarizare. Aceasta se datorează unei populații de profesori îmbătrânite și suplimentelor pe care le pot primi profesorii. În Danemarca (aproape 62.000 de euro), Grecia (aproape 23.000 de euro) și Anglia (35.580 de euro), venitul net al profesorilor este, în medie, mai ridicat pe scala de venituri datorită acestor sporuri.
În Luxembou