Rusia a avertizat joi că ar putea înceta cooperarea cu Statele Unite pe tema scutului antirachetă din Europa, condamnând Washingtonul pentru că ia decizii "fără discuţii colective" şi ignoră opiniile părţilor interesate, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.
"Dacă acest lucru continuă, şansa creată la summitul NATO-Rusia din Lisabona de a transforma scutul antirachetă dintr-o zonă de confruntare într-o zonă de cooperare s-ar putea pierde", a afirmat Ministerul rus al Afacerilor Externe, într-un comunicat.
Rusia a emis acest comunicat după ce Washingtonul şi Madridul au convenit miercuri să mobilizeze mai multe crucişătoare ale Forţelor navale americane în Spania, în cadrul scutului antirachetă, informează Mediafax.
Ministerul rus de Externe şi-a exprimat preocuparea faţă de acest acord care prevede mobilizarea pe teritoriul spaniol a patru nave dotate cu interceptori de rachetă de tip SM-3 şi cu sistemul antirachetă Aegis, relatează agenţia Interfax, în pagina electronică.
"Noul pas al Statelor Unite spre implementarea aşa-numitei abordări adaptive pentru construirea unui sistem de apărare antirachetă în Europa nu poate decât să ne alarmeze, deoarece potenţialul antirachetă american în spaţiul european este deja mărit semnificativ în prima fază a implementării sale", a precizat ministerul, în comunicatul publicat joi pe site-ul său.
"Considerăm inacceptabilă abordarea de tip «fapt împlinit» a SUA faţă de instalarea unui sistem de apărare antirachetă în Europa, cu decizii care pot afecta securitatea şi stabilitatea în zona euro-atlantică, luate fără discuţii colective şi fără a ţine cont de opinia tuturor ţărilor interesate", a adăugat ministerul.
Spania a fost de acord să participe la scutul antirachetă al NATO acceptând să primească o navă militară americană echipată cu inter