Uninominalul autentic pare sa fi castigat prima runda a bataliei pentru sistemul de vot aplicabil anul viitor. Potrivit lui Emil Boc, coalitia de guvernare a ajuns la un acord prin care candidatul care obtine cele mai multe voturi in urma alegerilor legislative sa ajunga in Parlament.
Asta ar insemna ca vom avea, in sfarsit, un vot uninominal autentic si vom inlatura aberatia teribila din 2008, cand au capatat mandatul candidati clasati pe locul al treilea in defavoara unora de pe locul I. Ceea ce ramane totusi neclar in declaratia lui Emil Boc este daca votul va fi uninominal pur, iar locurile ramase libere dupa distribuirea mandatelor catre invingatori vor merge catre cei de pe locul al doilea cu cele mai bune rezultate, sau sistemul va fi unul mixt, de tip german, in care uninominalul va fi insotit de lista de partid, asa cum vrea UDMR.
De ce se agata maghiarii de lista nu e foarte greu de inteles. Acest sistem le-ar asigura o minima reprezentare si in zonele unde nu sunt majoritari, deci unde nu au sanse sa se claseze pe locul 1 sau pe un loc al doilea eligibil. Asadar, pe langa mandatele din Tinutul Secuiesc, maghiarii ar avea sanse sa ciupeasca cate ceva si prin Arad, Brasov, Cluj si Maramures. In plus, odata cu aparitia partidului lui Laszlo Tokes, UDMR are un concurent serios tocmai pentru Tinutul Secuiesc, putand miza mai mult pe sprijinul maghiarilor mai putin radicali tocmai din judetele unde acestia nu sunt majoritari.
Pe de alta parte, exista o moneda de schimb la care maghiarii ar fi foarte sensibili - scaderea pragului electoral, cu atat mai arzatoare pentru UDMR cu cat PPMT este o concurenta deloc neglijabila. Si, inevitabil, uninominalul pur atrage dupa sine o astfel de scadere, ba chiar o anulare a pragului, caci daca un partid obtine un singur mandat, invalidarea lui pe motiv de prag arunca in aer tocmai principi