Furturi de telefoane mobile, furturi la bancomate, furturi de masini-acestea sunt faptele comise cel mai des de infractorii romani din Franta. O spune intr-un interviu la RFI subcomisarul de politie Catalin Chiriac, atasat de Afaceri Interne la ambasada Romaniei la Paris. In opinia sa, cifra avansata de oficialii francezi privind infractiunile comise de romani este "oarecum abstracta si nu prezinta imaginea reala a delincventei, in general".
Reporter: Franta difuzeaza cifre foarte precise ale delincventei romanesti de aici. Ofiterii de legatura detasati la Paris si/sau dvs. puteti confirma realitatea acestora?
Catalin Chiriac: In referire la aceste cifre "foarte precise", trebuie mentionat inca de la inceput faptul ca vorbim despre trei situatii distincte: statisticile relative prezentate de Politie si Jandarmerie, cele mai mediatizate si care au ca baza interpelarile zilnice cu autori romani, statisticile justitiei franceze, care au o nota concreta, fundamentate de hotararile definitive de condamnare pronuntate impotriva cetatenilor romani, respectiv statisticile din raportul anual publicat de Observatorul National al Delincventei si Raspunderii Penale (ONDRP), statistici care pot fi interpretate diferit, deoarece comaseaza statisticile politienesti si cele din justitie, respectiv declaratiile victimelor referitor la nationalitatea prezumtiva a autorilor necunoscuti.
In concluzie, subiectul cifrelor este foarte vast si dificil de interpretat, intrucat, spre deosebire de alte tari europene, legile nationale franceze si in special Comisia Nationala de Informatica si Libertati (CNIL), nu permit crearea de baze de date privind infractionalitatea avand ca si criterii de cautare cetatenia, etnia, etc.
Avand in vedere aceste restrictii, autoritatile franceze au motivat cu ocazia intalnirilor bilaterale ca cifrele prezentate au fo