Virusul pandemic A/H1N1 îşi va arăta ultimele puteri în sezonul gripal care e pe cale să înceapă. Va fi însoţit de două tulpini care au circulat şi în 2010. Medicii pun situaţia rar întâlnită pe seama pandemiei.
Aceleaşi tulpini de virus gripal ca în sezonul trecut îşi vor face simţită prezenţa şi în 2011-2012, conform estimărilor experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii. În consecinţă, nici formula vaccinului antigripal nu se schimbă, fapt rar întâlnit. De regulă, în fiecare an vaccinul antigripal diferă de cel din anul precedent. "O explicaţie posibilă pentru această situaţie este pandemia, când virusul A/H1N1 le-a înlocuit pe toate. Şi în acest an, suntem în coada pandemiei. Încă ne aşteptăm ca virusul pandemic să-şi facă simţită prezenţa", comentează medicul Victor Olsavszky, şeful reprezentanţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în România.
Pe lângă virusul pandemic vor mai circula încă două, care au dat semne de viaţă şi în sezonul trecut, inclusiv în România: AH3N2 şi B. Vaccinul antigripal din acest an cuprinde aceleaşi tulpini ca cel de anul trecut (AH1N1, AH3N2 şi B).
Cine ar trebui să se imunizeze antigripal în acest an
Din cauza situaţiei speciale, în acest an, recomandările privind vaccinarea sunt similare celordin sezoanelegripaleobişnuite. Mai exact, OMS recomandă vaccinarea antigripală pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni şi 64 de ani şi care sunt în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficienţe, toate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, gravidele, medicii, cadrele sanitare medii şi personalul auxiliar.
Vaccinarea se recomandă a fi efectuată în lunile septembrie şi octombrie (înaintea apariţiei epidemiei de gripă), deoarece organismul are nevoie de cel puţin 2 săptămâni de la vaccinare pentru a se instala protecţi