Dacă ai ales să renunţi la carne şi la celelalte produse de origine animală, este important să urmezi o alimentaţie cât mai diversificată, care să acopere toate nevoile nutriţionale ale organismului.
Beneficiile alimentaţiei vegetariene sunt de necontestat: risc scăzut de obezitate, de diabet zaharat, dar şi de boli de inimă sau de cancer. În plus, specialiştii au constatat că, pe lângă faptul că au o alimentaţie mai sănătoasă, adepţii unui astfel de stil de viaţă au şi alte comportamente mai puţin nocive decât cei care consumă carne. Mai exact, de obicei, fac mai multă mişcare şi nu sunt fumători.
Totuşi, consumul exclusiv de vegetale poate deveni periculos dacă nu se face un plan de alimentaţie echilibrat, prin care să se suplinească nutienţii prezenţi doar în produsele de origine animală sau cei care sunt mai dificil de absorbit de organism dacă provin din alte surse decât carnea.
Proteine la fiecare masă
Una dintre principalele carenţe cu care se poate confrunta un vegetarian este cea de proteine, ele fiind indispensabile pentru buna funcţionare a majorităţii proceselor organismului. Un astfel de deficit poate apărea deoarece vegetalele nu conţin proteine complete, care să aibă în compoziţie toţi aminoacizii esenţiali, precum cele care se găsesc în carne, în peşte sau în ouă.
De aceea, un vegetarian trebuie să aibă grijă să suplinească acest „minus" prin combinarea mai multor surse de proteine vegetale, cum ar fi soia, fasolea, mazărea, lintea, ciupercile, nucile, seminţele, sâmburii şi cerealele integrale. Astfel, pentru a se asigura aportul zilnic de proteine vegetale, este indicat ca fiecare masă principală să includă cel puţin un aliment din această categorie.
Trebuie asigurat necesarul de fier
Carnea este şi cea mai bună sursă de fier, nu doar de proteine. Acesta este motivul pentru care vegetarienii se confruntă cu r