Gândul a fost prezent miercuri seară la premiera documentarului "Toxic", semnat de prof.dr. Gheorghe Mencinicopschi. Realizat de regizorul Andrei Sota, filmul analizează, studiază şi desfiinţeaza obiceiurile alimentare ale omului modern. Pelicula oferă o experienţă unică timp de 80 de minute în care alimentul este analizat într-o viziune nonconformistă.
"Atunci când analizăm un aliment, tendinţa generală este de a-i studia forma actuală. Însă, o bună analiză nu se leagă de forma prezentă, ci intră în trecut, ajungând la stadiul iniţial de matrice a alimentului respectiv. În momentul în care încercăm să stabilim dacă un produs este sau nu bun pentru noi, trebuie sa ne întoarcem în timp pentru a vedea în ce mediu a crescut şi care au fost factorii care au acţionat asupra lui. Filmul "Toxic" este primul care pune accent pe adevarata faţă a alimentului, pe studiul în profunzime şi nu pe simpla observaţie", a declarat prof. dr. Mencinicopschi.
Nu este vorba doar despre alimentele de tip junk food, ci şi despre cele de bază, pe care le considerăm a fi sănătoase, pe care le mâncăm cu încredere şi cu care ne otrăvim fără să avem habar, susţine profesorul atenţionând că nu suntem atât de sănătoşi pe cât am crede fiecare.
Documentarul, care a fost realizat în 5 luni de zile, desfiinţează de exemplu mitul legumelor mari, frumoase care ne fac cu ochiul în piaţă, precum roşiile. De altfel, pe acestea le alegem de pe taraba din piaţă, în detrimentul celor mici şi mai puţin aspectoase. Tomatele uriaşe sunt, în realitate, pline de substanţe chimice care, cu timpul, se acumulează în organism şi ajung să ne îmbolnăvească, arată documentarul, care ilustrează şi că un măr dat prin răzătoare devine aliment procesat, care şi-a pierdut din nutrienţii de bază.
Filmul concentrază informaţiile din cărţile scrise de prof. dr. Mencinicopschi: "Şi noi c