Numai Inspectoratul Judeţean de Poliţie Galaţi are datorii la Serviciul de Medicină Legală de peste 470.000 lei pentru expertizele făcute în cauzele penale. Pe lista datoriilor, care ar trebui plătite de Ministerul de Interne, mai figurează debite ale inspectoratelor de poliţie din Vaslui şi Vrancea.
Crime, tentative de omor, ucideri din culpă sau vătămări corporale grave sunt doar o parte dintre cauzele penale în care care anchetatorii nu pot face lumină decât cu ajutorul medicului legist.
Niciuna dintre lucrările medico-legale efectuate anul acesta pentru cele 11 crime, zece tentative de omor, două lovituri cauzatoare de moarte, 15 vătămări corporale grave, 25 de accidente rutiere mortale, şase sinucideri pe calea ferată şi trei accidente feroviare soldate cu decese instrumentate de poliţiştii gălăţeni nu a fost plătită, datoria la Serviciul de Medicină Legală (SML) Galaţi ajungând, la finele lunii trecute, la suma de 473.878 de lei.
„Ultima plată a făcut-o Ministerul de Interne în luna noiembrie a anului trecut. Aceasta este însă doar o parte a datoriei pe care o avem de recuperat de la organele de anchetă, inspectoratele de poliţie din judeţe precum Vrancea sau Vaslui, având de asemenea restanţe la noi. Suma totală pe care o avem de recuperat este de 547.000 lei", declară doctorul Iuliu Fulga, şeful SML Galaţi.
Neachitarea datoriilor ar putea, la un moment dat, să lase SML fără banii necesari achiziţionării truselor pentru depistarea alcoolemiei şi pentru analizele toxicologice.
Cum se face însă că Medicina Legală încă mai lucrează pentru Poliţie? Simplu! În baza bunei înţelegeri şi a speranţei că, într-o zi, datoriile vor fi achitate.
„Nu am avut, până în prezent, probleme cu expertizele solicitate. Acestea au fost efectuate integral şi la timp şi nu au periclitat procesul penal. Mulţumim Serviciului de Medicină Legală pentru î