Stresul este motivul pentru angajaţii se îmbolnăvesc mai uşor de diferite afecţiuni, susţin oamenii de ştiinţă. Psihologii merg până într-acolo încât afirmă că această afecţiune a devenit "Moartea Neagră" a secolului 21. "Moartea Neagră" era denumirea sub care era cunoscută în trecut ciuma.
Potrivit specialiştilor de la Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD), stresul este asociat cu atacurile cerebrale, infarcturile şi cancerul. "Tot mai multe persoane spun că se confruntă tot mai des cu perioade de stres la locul de muncă. Acest efect ar putea fi provocat de criza economică, care s-a prelungit pe o perioadă mai mare de timp decât cea estimată iniţial", a declarat Jill Miller, coordonatorul studiului citat de Daily Mail.
Afecţiunea pare să fie mai frecventă în rândul angajaţilor firmelor care au anunţat disponibilizări. Experţii susţin că persoanele care se confruntă cu stresul pe o perioadă mai mare de patru săptămâni prezintă un risc crescut de a-şi deteriora starea de sănătate.
Cary Cooper, coautor al cărţii "The Science of Occupational Health" şi profesor la Lancaster University - Marea Britanie, spune că stresul poate duce la schimbări de comportament: persoanele care se confruntă cu această problemă îşi pierd simţul umorului şi se enervează mai repede. În plus, oamenii stresaţi fumează mai mult, beau alcool mai mult şi mănâncă mai mult. Indiferent dacă perioadele de stres sunt de scurtă sau de lungă durată, aceste obiceiuri îşi pun amprenta asupra sănătăţii noastre. Predispoziţia la bolile de inimă şi la afecţiunile gastrice creşte tot din acest motiv.
"Ţinând cont de faptul că traversăm o perioadă de recesiune, oamenii sunt extrem de stresaţi deoarece nu mai au siguranţa locului de muncă. Problemele de la serviciu îşi pun amprenta şi asupra calităţii vieţii personale. Pentru că tot mai multe persoane afirmă că sunt str