Fiecare centimetru de pământ înlăturat dezvăluie fragmente de istorie.
Cetatea Severinului, care până acum a fost tratată cu indiferenţă, a devenit un loc extrem de important pentru cercetările arheologice.
„Între turnurile de nord şi nord-est ale Cetăţii Severninului, pe latura de nord-est este un zid foarte mare, care pare un zid de incintă. Se pune problema modului în care arăta cetatea în primă fază, acum considerăm că este vorba de altă împărţire a spaţiului”, a mărturisit Gabriel Crăciunescu, arheologul care se ocupă de aceste cercetări.
Intrarea în cetate este elementul care a născut, de-a lungul timpului, nenumărate controverse între cercetători.
„În primul zid al cetăţii era practic o poartă pentru că înspre nord era apărată de un turn nou descoperit. Când s-a construit incinta a doua, s-a extins cetatea, poarta a fost abandonată, a fost mutată în altă parte”, a adăugat arheologul.
Descoperirile din Cetate deschid pagini noi de istorie
Sunt elemente noi care valorificate pot să aducă multe date în plus faţă de ceea ce se cunoştea despre societatea feudală a Severinului. ”Cetatea Severinului era tencuită pe interior şi exterior şi trebuie să fi fost ceva măreţ, noi în timpul cercetărilor am găsit urme clare ale acestei tencuieli”, a mai spus Gabriel Crăciunescu.
În urma cercetărilor şi reabilitării Cetăţii, Severinul va deveni unul dintre punctele importante de vizitare din ţară, atât pentru vizitatori din ţară dar şi din străinătate.