Actuala preşedintă liberiană Ellen Johnson-Sirleaf - „Doamna de Fier a Africii“, compatrioata sa, activista Leymah Gbowee, care a luptat împotriva războiului civil din ţara sa, şi jurnalista yemenită Tawakkul Karman sunt laureatele Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta.
„Nu putem obţine democratizarea lumii şi o pace de durată dacă femeile nu au aceleaşi şanse ca bărbaţii să influenţeze evoluţia societăţii la toate nivelurile". Aşa şi-a argumentat Comitetul Nobel norvegian decizia - o premieră - să acorde anul acesta cea mai înaltă distincţie a sa, Nobelul pentru Pace, unor femei: preşedinta Liberiei Ellen Johnson-Sirleaf, compatrioata sa, Leymah Gbowee şi jurnalistei Yemenite Tawakul Karman.
Trei femei puternice de pe continentul african, care au avut curajul să lupte pentru drepturile semenelor lor. Sau, cum a spus preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland, „în favoarea securităţii femeilor şi pentru drepturile femeilor la o participare deplină la munca de construire a păcii".
Economistă şcolită la Harvard
Prima din laureatele Nobel este Ellen Johnson Sirleaf, actuală preşedintă a Liberiei şi favorită la prezidenţialele care au loc marţi. „Sunt atât de copleşită de emoţie încât mi-au pierit cuvintele". Aceasta a fost prima reacţie pe care a avut-o, într-o intervenţie telefonică la postul de radio NRK. A studiat economia la Harvard, a lucrat la ONU şi la Banca Mondială şi, nu în ultimul rând, Johnson Sirleaf este prima femeie aleasă preşedinte în mod democratic într-o ţară africană, în 2005.
„Doamna de fier a Africii"
Ca ministru de Finanţe în timpul foştilor preşedinţi William Tubman şi William Tolbert, obiectivul său a fost să obţină ştergerea datoriei ţării şi să atragă investitorii pentru reconstrucţie. Reuşita a fost însă parţială. Sosită la putere după 13 ani de război civil