1. Negocierile PDL cu UDMR, pentru modificarea legii electorale, au ajuns din nou intr-o fundatura. Ce compromisuri va trebui sa faca PDL pentru a trece noua lege?
- Negocierile au ajuns intr-adevar intr-o fundatura, pentru ca miza modificarii legii electorale este insasi supravietuirea UDMR ca partid parlamentar, cu toate avantajele ce decurg de aici pentru conducerea sa. Formatiunea condusa de Kelemen Hunor are sanse infime sa treaca pragul electoral, daca nu aduna voturile de pe tot cuprinsul tarii si din diaspora, pentru ca electoratul maghiar s-a imputinat si s-a fragmentat odata cu aparitia partidelor conduse de Laszlo Tokes si respectiv Szasz Jeno. Orice modificare a legislatiei in sensul instituirii unui vot uninominal pur sau chiar in doua tururi risca sa lase UDMR cu un singur reprezentant in Parlament, ca orice alta minoritate nationala, ceea ce face ca liderii UDMR sa nu fie interesati de nici un compromis care ar presupune concesii in alte domenii, cum ar fi de pilda Legea statutului minoritatilor. Singurele compromisuri acceptabile ar fi, eventual, cele ce atenueaza rigoarea votului uninominal prin introducerea unui element de proportionalitate, sau o redesenare a colegiilor electorale, astfel incat UDMR sa beneficieze de suficiente colegii "sigure", ca sa obtina in final 5-7% din mandatele parlamentare.
Nu vom putea avea deci niciodata un vot uninominal nealterat, atata vreme cat UDMR va fi membra intr-o coalitie de guvernare. Mentinerea unui sistem aberant, cum este cel actual, care a dus in Parlament candidati situati pe locurile 2 si 3 in alegeri, sau a unui sistem mixt (cu elemente de reprezentare proportionala) va impiedica multa vreme de acum inainte formarea unor majoritati clare, care sa fie raspunzatoare de indeplinirea programelor electorale in baza carora au castigat alegerile. Suntem, se pare, condamnati la coalitii de guve