Decizia Moody’s de a reduce ratingurile a 12 bănci britanice, dă fiori oficialilor englezi care se tem că Guvernul va trebui să injecteze alţi bani în Royal Bank of Scotland, pentru a o salva (pentru a doua oară) de la faliment.
RBS este banca ce a primit cel mai mare ajutor financiar din partea guvernului britanic în 2008, şi una dintre cele cinci bănci ale căror capitaluri au fost puternic afectate negativ de expunerile pe economiile de la periferia Uniunii.
“Expunerea RBS pe datoriile suverane europene nu este o problemă în sine ... îngrijorător este faptul că o eventuală iniţiativă de recapitalizare a sistemului bancar la nivel european, ar putea însemna că Guvernul ar trebui să facă alte injecţii de capital în această bancă” a declarat unul dintre oficialii britanici pentru Financial Times. În 2008, salvarea RBS a costat contribuabilii britanici circa 45 de miliarde de lire sterline.
Reducerea ratingurilor au tras în jos acţiunile băncilor vizate, dar şi a celor ale căror ratinguri nu au fost reduse: astfel, în prima parte a şedinţei de vineri Lloyds şi RBS au pierdut 3,4% respectiv 2,9% adică tot cam cât au pierdut şi titlurile Barclays – una dintre băncile care nu s-a aflat pe lista celor 12.
Oficialii RBS au declarat că de la momentul publicării rezultatelor testelor de stres din iulie (teste pe care le-a trecut cu brio – pentru că a rezultat că banca avea un nivel al capitalurilor de rang I – Tier 1 – de 6,3% în condiţiile în care minimul era de 5% ), banca şi-a redus expunerea pe titluri suverane. Astfel, pe Italia expunerea RBS s-a redus de la 4,7 la 4 miliarde de euro, iar pe Grecia la aproximativ jumătate din cele 1,2 miliarde de euro pe care le avea la momentul testelor. Pentru ca o bancă să iasă însă din categoria băncilor riscante trebuie să aibe însă un nivel al capitalurilor de rang I de peste 11,1% - adică mult peste câ