Banca Centrală Europeană a menţinut ieri dobânda de politică monetară la 1,5% şi a reactivat două dintre cele mai încercate şi de încredere măsuri anticriză în efortul de a împiedica o criză de lichiditate pe piaţa interbancară care riscă să degenereze într-o criză a întregului sistem financiar.
Aceasta este însă ultima decizie legată de dobândă pe care instituţia o ia sub mandatul actualului preşedinte Jean-Claude Trichet, care la sfârşitul acestei luni va preda conducerea BCE italianului Mario Draghi, scrie MarketWatch.
Moştenirea fracezului Trichet va fi cu siguranţă determinată de ultimele capitole, încă nescrise, ale crizei datoriilor suverane din Europa în limitarea căreia el a avut o contribuţie de netăgăduit. BCE este singura instituţie europeană care a sărit în ajutorul Italiei şi Spaniei atunci când problemele economice şi financiare ale acestor ţări au fost penalizate de pieţe, iar costurile de finanţare au atins maxime istorice.
"Va fi cunoscut ca un manager de criză. Dacă a fost unul bun sau rău, doar viitorul o poate arăta", spune Michael Schubert, analist la Commerzbank.
Trichet a ieşit în evidenţă când BCE s-a arătat a fi prima bancă centrală importantă care a recunoscut gravitatea crizei sub-prime din SUA. În 2007, BCE a inundat cu lichidităţi sistemul bancar din zona euro şi a impus o distincţie strictă între politica monetară a băncii şi măsurile extraordinare anticriză.
Joi, Trichet a anunţat că BCE va reîncepe în noiembrie să cumpere obligaţiuni garantate emise de bănci şi va organiza operaţiuni de refinanţare pe termen mai lung, scrie The Wall Street Journal. Instituţia a mai recurs la aceste măsuri prima dată în 2009, după ce pieţele financiare au fost îngenunchiate de colapsul băncii americane Lehman Brothers.
BCE va cumpăra obligaţiuni de până la 40 de miliarde de euro emise de bănci. Achiziţiile vor fi făcu