In ceea ce priveste reforma din sistemul de sanatate exista mai multe propuneri legislative, astfel ca in prezent nimeni, nici oficialii din Ministerul Sanatatii, nici cei de pe piata asigurarilor private, nu poate spune exact cum ar trebui sa arate urmatorul sistem si cand se va implementa.
Totusi, ambele parti au inteles ca un parteneriat public privat va ajuta foarte mult sistemul de sanatate pentru a creste in special calitatea serviciilor oferite cetatenilor.
Dar ce este de facut? O parte din banii care se duc in sistemul actual de sanatate ar putea fi redirectionati de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) catre mediul privat, respectiv companii de asigurari.
"Industria romaneasca de asigurari este pregatita din toate punctele de vedere sa sustina reforma sanatatii. Vorbesc aici despre expertiza, despre competenta, cadrul institutional, retea teritoriala, de supraveghere si de toate componentele unui asemenea sistem", a declarat Dan Constantinescu, membru in Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
El a precizat ca un procent sau doua din contributiile de asigurari de sanatate, de 10,5%, platite la CNAS, ar putea sa meaga in sectorul privat.
"O reforma autentica in domeniul asigurarilor de sanatate nu se poate realiza decat pe baza unui parteneriat public-privat de calitate", a subliniat Dan Constantinescu.
Astfel, s-ar ajunge la o calitate mai mare a serviciilor medicale din Romania.
"Sistemul romanesc de sanatate are nevoie de schimbare", a subliniat Calin Alexandru, directorul Directie de Asistenta Medicala.
La randul sau, Cristian Vladescu, presedintele Comisiei de sanatate publica din Ministerul Satatatii, a mentionat ca toate masurile ce vor fi luate vor duce la o situatie mai buna a sistemului. "Nu va fi mai rau ca acum!", crede acesta.