România a votat împotriva aderării Palestinei la UNESCO deoarece consideră că acest for nu ar trebui să se antepronunţe într-o problemă aflată în analiza principalului organ decizional al Naţiunilor Unite, Consiliul de Securitate, scrie Mediafax.
Explicaţia a fost dată de MAE, joi, după ce AFP a relatat că România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat miercuri împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO.
"România consideră că UNESCO nu ar trebui să se antepronunţe într-o chestiune care se află în prezent în analiza Consiliului de Securitate al ONU, care este unul dintre organele decizionale principale ale organizaţiei şi, totodată, responsabil principal în ceea ce priveşte menţinerea păcii şi securităţii internaţionale", a precizat MAE.
Potrivit Ministerului de Externe, în acest moment, prioritară este reluarea negocierilor directe între cele două părţi, conform declaraţiei Cvartetului din 23 septembrie.
"Soluţiile în Procesul de Pace trebuie să rezulte din negocieri între părţile direct implicate, cu sprijinul Cvartetului. România nu susţine iniţiativele unilaterale, care pot afecta semnificativ cursul Procesului de Pace, indiferent din ce parte vin acestea", mai spune MAE.
România, Statele Unite, Germania şi Letonia au votat miercuri împotriva unei recomandări de a atribui Palestinei statutul de stat cu drepturi depline al UNESCO, însă Consiliul Executiv al organizaţiei a aprobat recomandarea cu o majoritate covârşitoare, relatează AFP.
Palestinienii au obţinut astfel o primă victorie diplomatică în încercarea lor de a câştiga recunoaşterea internaţională a unui stat Palestina.
Potrivit unor surse din cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Consiliul Executiv al acestei agenţii a aprobat cu 40 de voturi din totalul de 58 o recomanda