Apicultorii ieseni care au suferit pierderi in urma contaminarii cu loca americana vor fi despagubiti dupa ce se va termina ancheta declansata de Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA). Focarele de loca americana au fost confirmate abia in urma cu o saptamana, iar boala nu a mai fost semnalata la Iasi de peste 25 de ani. "Inca nu stim cum a fost contactata loca americana. Verificam toate achizitiile si schimburile facute de apicultorii care au semnalat boala. Sunt rare cazurile in care ea este semnalata in septembrie - octombrie si luam in calcul ipoteza ca albinele sa se fi imbolnavit in vara, dar apicultorii sa nu fi dat atentie", a declarat Constantin Platon, directorul adjunct al DSVSA.
Pana acum, sapte apicultori din Iasi au raportat pierderi provocate de loca americana, iar numarul familiilor de albine declarate distruse de boala se apropie de 500. La Poieni, in comuna Schitu Duca, o persoana a anuntat DSVSA ca a pierdut toti cei 400 de stupi, iar celelalte focare, care insumeaza in jur de 100 de familii de albine, au fost anuntate la Comarna, Trifesti, Barnova, Medeleni, Dobrovat si Tatarusi. "Va fi constituita o comisie de evaluare care va analiza fiecare caz in parte si va stabili sumele platite drept despagubiri. Se acorda despagubiri doar pentru familiile de albine, nu si pentru pagubele colaterale, cum ar fi stupii. O familie de albine costa undeva la 350 - 400 lei", a adaugat Constantin Platon.
Loca americana este o boala extrem de contagioasa, care ucide puietul albinelor. Din cauza faptului ca sporii care transmit boala rezista chiar si 15 ani, cea mai eficienta metoda de eliminare o constituie arderea sau doar flambarea stupului.
Apicultorii ieseni care au suferit pierderi in urma contaminarii cu loca americana vor fi despagubiti dupa ce se va termina ancheta declansata de Direc