Se împlinesc cinci ani de când a fost asasinată jurnalista rusă Anna Politkovskaia. În Finlanda, Amnesty International organizează o suită de evenimente pentru a marca această zi.
Prin faptul că Finlanda şi Rusia au o graniţă comună de peste 900 de kilometri, dar şi pentru că a fost nevoită să cedeze o bună parte a teritoriului său Rusiei, Finlanda, ca ţară lipsită de putere militară şi ne-membră NATO, este sensibilă la mişcările Rusiei. În mod oficial, cele două ţări afişează o prietenie demnă de invidie, preşedinţii şi alţi oficiali cooperând exemplar la nivel economic. Finlanda investeşte mulţi bani proprii şi europeni pentru a ajuta la modernizarea Rusiei în Karelia, zona care odată era parte integrantă a Finlandei. În discuţii particulare însă, finlandezii se tem de ruşi.
Nu este deci de mirare că uciderea ziaristei politice Anna Politkovskaia, acum cinci ani, a mobilizat societatea civilă. În ziua respectivă, lumea s-a strâns în faţa ambasadei ruse, aprinzând lumânări într-o veghe tăcută.
La vremea respectivă, Vladimir Putin promisese că va face tot posibilul pentru a-i găsi pe asasini, dar ei nu au fost identificaţi nici până în ziua de astăzi. Asasinatul pare a fi politic şi condus de oficiali sau de poliţia secretă rusă. Ziarista a fost găsită împuşcată în liftul din blocul în care locuia.
Considerată o voce puternică în favoarea democraţiei şi a pluralismului politic, Anna Politkovskaia era apreciată pentru articolele sale care denunţau crima organizată şi, mai ales, pentru susţinerea acordată de Rusia războiului din Cecenia. Autoare a mai multor cărţi privind drepturile omului, în care denunţă crimele şi tortura din Cecenia, Anna Politkovskaia a primit mai multe premii ruse şi internaţionale pentru munca ei. Deşi ea însăşi torturată şi ameninţată cu moartea, a continuat să îşi crească copiii în Rusia şi să trăiască acolo, deşi