Ieri, Judecatoria Suceava a fost chemata sa hotarasca daca lui Dumitru Morhan si sotiei sale Domnica Morhan statul ii poate acorda ajutor public judiciar in procesele pe care le au pe rol. Ajutorul public judiciar se acorda, conform legii, atunci cand o parte dintr-un proces nu are bani sa isi plateasca avocatii, executorii ori alte cheltuieli pe care le implica un process. Presedintele Uniunii Democrate a Ucrainenilor din Romania a fost condamnat la sase ani de inchisoare pentru inselaciune de doua instante sucevene, asteptand in zilele urmatoare pronuntarea in recursul inaintat la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Judecatoria Suceava a trebuit sa analizeze ieri cerere formulata de Dumitru Morhan si Domnica Morhan, de acordare a unui ajutor public judiciar, intr-unul dintre dosarele pe care cei doi, ca patroni de afaceri, le au pe rol. Conform OUG 51/2008, ajutorul public judiciar reprezinta acea forma de asistenta acordata de stat care are ca scop asigurarea dreptului la un proces echitabil si garantarea accesului egal la actul de justitie, pentru realizarea unor drepturi sau interese legitime pe cale judiciara, inclusiv pentru executarea silita a hotararilor judecatoresti sau a altor titluri executorii. In cazul Morhan, este vorba despre actiuni civile, astazi istanta urmand sa se pronunte daca solicitarile facute sunt sau nu justificate.
Conform actului normativ, se poate solicita acordarea ajutorului public judiciar de catre orice persoana fizica, in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implica obtinerea unor consultatii juridice in vederea apararii unui drept sau interes legitim in justitie, fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale.
Ajutorul public judiciar se poate acorda ca plata a onorariului avocatului, pentru plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul p