De Ziua Internaţională a Muncii decente, când sindicatele din toată lumea revendică asigurarea condiţiilor echitabile ale muncii, sindicaliştii din Galaţi semnalează deficienţe în condiţiile de lucru. Principalele obstacole pe care le au angajaţii pentru a presta calitativ sunt salariile mici, numărul mic de personal şi lipsa calificării.
Reuniunea NATO de la Bucureşti din acest weekend a anulat planurile sindicaliştilor de a organiza o manifestaţie cu ocazia Zilei Mondiale a Muncii decente, marcată tradiţional la 7 octombrie.
„Situaţia este foarte proastă în domeniul muncii decente. 30% din locurile de muncă sunt ocupate de oameni necalificaţi, cum mai putem vorbi de muncă decentă? Ca să nu menţionăm salariile. Cum s-ar putea descurca cineva cu un salariu minim pe economie? Suntem o ţară europeană, însă doar preţurile sunt europene", a spus Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa Galaţi.
Arcelor Mittal, una din societăţile gălăţene cu cei mai mulţi angajaţi a cunoscut un regres, în ultimii ani, în condiţiile de muncă. Nesiguranţa locului de muncă, subdimensionarea numărului de personal şi salarizarea insuficientă sunt principalele probleme pe care le au muncitorii de la această companie.
„În locurile calde de lucru, ca oţelării, furnale şi laminoare sunt angajaţi de două ori mai puţini oameni decât ar fi necesar. Este un volum de lucru şi un stres extraordinar pentru aceşti muncitori. Un alt lucru pe care vreau să-l punctez este salariile mult prea mici pentru volumul şi produsele realizate“, a declarat Gheorghe Tiber, liderul sindicatului „Solidaritatea“ de la Arcelor Mittal.
În conformitate cu principiile Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor, Ziua Mondială a Muncii Decente, este ziua când sindicatele din toată lumea revendică asigurarea remunerării decente şi echitabile a muncii, locuri calitative de muncă, protecţ